Pád vlády a role Pavla. Zbořil vidí, o co jde prezidentovi na Ústavním soudu

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
07.08.2023 4:44 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Soustředíme-li se na některé dílčí informace, např. zprávy z okolí ukrajinského prezidenta, vyvolává to nejistoty, které někteří občané ČR považují za nesnesitelné,“ varuje politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj problémy nejen ukrajinské, ale i středozemní migrace na úkor některých skupin občanů v České republice nabývají na důležitosti. Zároveň poznamenal: „Nezdá se, že by na úrovni moci výkonné byl někdo, kdo dokáže v Bruselu vyjednat něco jiného než svůj osobní, většinou materiální prospěch,“ poznamenal. Mimo jiné řekl: „Známe odpověď, že ‚Kristus Pán byl také spravedlivej, ale přesto ho ukřižovali‘. Souvisí s tím ovšem soustředění pozornosti nejen na exprezidenta, ale i na syna Joea Bidena.“

Pád vlády a role Pavla. Zbořil vidí, o co jde prezidentovi na Ústavním soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„U nás doma bylo rozhodně zajímavé, a předpokládám, že i sledované, jmenování nových ústavních soudců a mezi nimi i jednoho předsedy ÚS. Zdá se, že se tím uzavřel kruh postupného ‚dobývání‘ politické moci, jak tomu naivně dnes věří někteří poslanci z řad pětikoalice,“ uvedl na začátek dnešního komentáře politolog, který se snaží najít něco pozitivního.

„Protože tato vládnoucí vláda asi toho moc dobrého už neudělá, předpokládám, že dojde k jejímu nahrazení, řekněme s nadsázkou, vládou národní spásy nebo záchrany národního hospodářství. Pak by role prezidenta mohla být významnější, než se na první pohled zdá. Mohl by podobně jako na Slovensku alespoň dočasně jmenovat vládu novou. Ústavní soud, ale i celá justice (chceme-li ‚soudcokracie‘) by mu s odkazy na ‚právní stát‘ poskytly podporu. Dokonce by se mohlo začít, promiňte mi tu spekulaci, s odstraňováním nepravostí z doby politické a ekonomické transformace. O předloze k zákonu o nepromlčitelnosti trestných činů z této doby se, pokud vím, v Poslanecké sněmovně už nějakou dobu mluví a jistě by to mohlo být v době blížící se finanční nebo ekonomické krize docela dobrým šidítkem i pro ty nejnedůvěřivější,“ dodal.

Zbořil přidává také postřeh, že se v posledních dnech mění frekvence zpráv z Ukrajiny a z „východní fronty“, i když je to, „s ohledem na nedůvěryhodné zpravodajství velmi subjektivní“. „Je ale pravda, že se mění četnost zpráv, možnost jejich kritického posouzení, a soustředíme-li se na některé dílčí informace, např. zprávy z okolí ukrajinského prezidenta, vyvolává to nejistoty, které někteří občané ČR považují za nesnesitelné. Rostoucí animozita vůči zprávám o ukrajinské migraci do ČR a na Slovensko roste přímo úměrně s různými rozhodnutími vlády ČR a problémy nejen ukrajinské, ale i středozemní migrace na úkor některých skupin občanů ČR nabývají na důležitosti. A nezdá se, že by na úrovni moci výkonné byl někdo, kdo dokáže v Bruselu vyjednat něco jiného než svůj osobní, většinou materiální prospěch,“ uvedl.

Doktor Zbořil upozorňuje na to, co nelze pochopitelně obejít a přehlédnout. „Existence podle amerických médií multikrize a dehumanizace společnosti ve Spojených státech, která je příkladně demonstrována skutečností, že bývalý a možná i budoucí prezident Spojených států je žalován z tolika trestných činů, až se zdá, že bude odsouzen nejméně na 400 let. Donald Trump se sice hájí, podobně jako spoluvězeň Josefa Švejka, že byl ‚spravedlivej‘, ale my známe odpověď, že ‚Kristus Pán byl také spravedlivej, ale přesto ho ukřižovali‘. Souvisí s tím ovšem soustředění pozornosti nejen na exprezidenta, ale i na syna Joea Bidena Huntra,“ poznamenal.

„Mě ale zaujalo zejména až sadistické mediální týrání a hledání každého chybného kroku pana prezidenta Bidena, zuřivé sledování každého jeho zakopnutí, nebo dokonce pádu. Víme sice, že ve Spojených státech se na prezidenty také střílí, ale snad by někdy stálo za to se s nedostatkem pasionarity vyrovnávat s větší elegancí. V těchto souvislostech mě napadá, zda se neoživuje popularita Herberta Marcuseho a jeho jednorozměrného člověka. A zda si zase jedna generace nebude muset vyzkoušet, co už bylo jednou tak zajímavé,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Snad jen k tomu Krymu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 07.08.2023 9:41:35
Co Zbořil zapomněl zmínit. Autonomní republiky Krym, se podle Ukrajinského (ale i mezinárodního) práva, rozhodla uspořádat referendum o vystoupení. A také tak učinila a vstoupila poté do Ruské federace.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…